Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Auto tien keer zo duur als ov, maar kosten ov stijgen harder 

Kosten voor het openbaar vervoer zijn in tien jaar tijd harder gestegen de autokosten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. In juli van dit jaar was een eigen auto ongeveer een kwart duurder dan in 2009, terwijl de prijzen van het ov in dezelfde periode 30 procent toenamen.

Maar daarmee is het ov geen grotere kostenpost in absolute zin. In Nederland worden tien keer zoveel euro’s besteed aan de auto als aan het openbaar vervoer. Daarvan gaat ongeveer een derde op aan brandstof. Onder autokosten vallen de aanschaf, onderhoud, brandstof, parkeerkosten, verzekering en motorrijtuigenbelasting. Vervoerbewijzen voor trein, tram, metro, bus en taxi zijn ov-kosten.

2. Subsidiepot voor isolatiemaatregelen is weer beschikbaar

Vanaf vandaag kunnen woningeigenaren weer subsidie aanvragen voor isolatiemaatregelen die ze treffen voor hun huis. Per woning is tot wel 10.000 euro subsidie aan te vragen, is te lezen op de website van de Rijksoverheid, en daarmee kun je ongeveer 20 procent van je gemaakte kosten terugkrijgen.

De subsidie werd in 2016 al eens ingevoerd, maar na een halfjaar was het plafond al bereikt waardoor de regeling tijdelijk werd stopgezet. Deze keer zit er 84 miljoen euro in het potje, dat beschikbaar blijft tot december 2020.

3.  Bye, bye Hudson’s Bay

Warenhuis Hudson’s Bay vertrekt nog eind dit jaar uit Nederland, meldde het Financieele Dagblad zaterdag. Ruim 1.400 mensen verliezen hun baan, liet CNV Vakmensen weten. Hudson’s Bay streek in 2017 neer in Nederland als opvolger van V&D. De Canadese keten kon de Nederlandse consument echter niet bekoren. Een soort V&D maar dan duurder, klonk het.

Volgens merkendeskundige Paul Moers heeft Hudson’s Bay ook geen moeite gedaan het merk in Nederland neer te zetten. Hudson’s Bay huist in grote panden waar vroeger de V&D zat, met het vertrek vallen opnieuw grote gaten in winkelstraten die niet makkelijk op te vullen zijn. “15 winkelcentra met een kater”, reageerde retaildeskundige Frank Quix.

4. Er vertrekt weer een Statenlid van FvD naar de partij van Otten

Het blijft onrustig bij de partij van Thierry Baudet. Het Zuid-Hollandse Provinciale Statenlid Caroline Persenaire verlaat Forum voor Democratie ook en stapt over naar de groep van Henk Otten. Door het vertrek van Persenaire is FvD niet langer de grootste partij in Zuid-Holland, maar staat net als de VVD op 10 zetels.

Persenaire is al het vierde Statenlid dat de partij verlaat. Eerder vertrokken ook Eerste Kamerleden Jeroen de Vries en Dorien Rookmaker naar fractie-Otten.

5. Het is zover: handelsoorlog tussen VS en China escaleert een stapje verder

Op zondag 1 september liet president Donald Trump een eerder aangekondigde maatregel ingaan, waarbij er hogere tarieven worden ingevoerd op Chinese producten ter waarde van 112 miljard dollar. China voerde op zijn beurt hogere importheffingen op Amerikaanse soja door. Daarmee is de handelsoorlog feitelijk verder geëscaleerd.

Grote vraag is of de twee partijen nog op hun schreden kunnen terugkeren. Trump suggereerde afgelopen week dat een handelsdeal met China mogelijk nog in de pijplijn zit, maar dat is uiterst onzeker.

6. Verspreidde Trump een ultrageheime satellietopname?

Het lijkt erop dat de Amerikaanse president Donald Trump afgelopen vrijdag behoorlijk wat mensen boos heeft gemaakt door een foto op Twitter te zetten. Als reactie op de mislukte lancering van een Iraanse ruimteraket, plaatste Trump een gedetailleerde foto van het ongeluk met daarbij de tekst dat de Verenigde Staten daar niets mee te maken hadden. Maar de foto is zo gedetailleerd, dat veel mensen speculeren dat hij eigenlijk niet bedoeld was voor de ogen van de hele wereld.

Volgens een deskundige is de foto genomen door een Amerikaanse spionagesatelliet en kunnen buitenstaanders – zoals andere overheden – belangrijke en vertrouwelijke informatie over de satelliet achterhalen door de foto te bestuderen. Trump zelf ontkent ondertussen dat hij iets fout heeft gedaan: “Ik verspreidde een foto, ik had daar absoluut het recht toe”, zei hij tegen CNN.

7. Universiteiten weigeren miljoenenbezuiniging of alfa en gamma door te voeren

Algemene universiteiten weigeren komend jaar te korten op de budgetten van alfa- en gammastudies (inclusief medische studies)m ten faveure van bètastudies. Dat blijkt uit een rondgang van NRC.

Het kabinet wil onder leiding van D66-minister Ingrid van Engelshoven een miljoenenbezuiniging doorvoeren op de niet-bètastudies (van talenstudies en psychologie tot kunstmatige intelligentie en medicijnen), om meer geld beschikbaar te stellen voor bèta- en techniekstudies. De officiële opening van het academisch jaar maandag gaat daarom gepaard met protestacties van onderwijsbonden, studenten en docenten.

8. Staking bij grondpersoneel KLM op maandag, 11 vluchten geschrapt

Door de staking van grondpersoneel bij KLM worden maandag zeker 11 vluchten geschrapt. De staking volgen op mislukte cao-onderhandelingen tussen de luchtvaartmaatschappij en vakbond FNV. Die vond een loonbod van KLM – in totaal 6-procent loongroei in drie jaar – te mager. FNV eist een jaarlijkse loonstijging van 4 procent.

Dit zijn de best gelezen verhalen van afgelopen weekend: